Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Banvit'in yetiştiricisinden ‘en çevreci' çiftlik yatırımı

Banvit

Türkiye, kendi enerjisini üreten evlerden sonra artık ‘kendi enerjisini üreten çiftliklerle' de tanışacak. Banvit'in 10 yıllık yetiştiricisi Ali Süreyya Perçin, Türkiye'de ilk olacak bir yatırıma imza attı.

Enerji giderlerinin yüksekliği, hayvancılıkta Türkiye'de ilk kez ‘kendi enerjisini üreten çiftlik' dönemini başlatıyor. Banvit'in İzmir'deki 10 yıllık yetiştiricisi Ali Süreyya Perçin, kümes hayvancılığında Türkiye'de ilk olacak ve sektörde ‘tasarruf' dönemini başlatacak yeni bir girişime imza attı. Ali Süreyya Perçin, İzmir Foça Ilıpınar köyü civarında bulunan kendine ait 180.000 adet kapasiteli etlik tavuk çiftliğine, büyük miktarı çifttik tarafından kullanılmak üzere 220 kW gücünde bir güneş enerjisi santrali kurdu. 
Aslen yüksek makina mühendisi olan Ali Süreyya Perçin'in yüksek enerji giderlerine alternatif ve çevreci bir çözüm olarak geliştirdiği santralden yılda en az 320.000 kWh yenilenebilir enerji üretilmesi planlanıyor. Tesisin kurulmasının son aşamada olduğunu ve santralin bu ay devreye gireceğini açıklayan Perçin, Santralin yılda en az üretmesi beklenen 320.000 kWh yenilenebilir enerji, yaklaşık 40 konutun yıllık elektrik enerjisine eşdeğer. Ayrıca 160 ton/yıl karbondioksit salınımını da önlenmiş olacağından, bu rakam kabaca 30 aracın 1 yıllık karbondioksit emisyonuna eşit” dedi. Santralin çiftliğinin  aylık enerji maliyetinin tamamını karşılayacağını belirten Perçin, Hatta bir miktar fazla enerjiyi TEDAŞ`a 13.3 ABD Doları centten satmak mümkün olacak. Çevresel etkinliği ve iç karı yüksek olan bu yatırım, yenilenebilir enerjinin hayvancılık alanına  uygulanması açısından ve yeşil enerji konusunda iyi bir örnek oluşturacak” diye konuştu. 
Haber Merkezi


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı